2017. március 13., hétfő

Happy Holi - Tavaszköszöntő

A tavasz Földünk minden táján egy fontos szakasza az évnek. A hosszú, álmos tél után felébred az egész világ, újjászületik a természet és színekbe öltözik a szürke, sivár, téli hónapok után.

Ebben az időszakban, februárban és március elején sok kultúra különböző télűző és tavaszköszöntő szokásait figyelhetjük meg. Ilyenkor kerülnek megrendezésre a farsangi bálok és fesztiválok, amikor szerte a világon színesebbnél színesebb jelmezeket öltenek az emberek és ez a színkavalkád szolgál a szürke, nyomasztó tél elűzésére és a tavasz sokszínűségének a megidézésére.

Magyarországon az egyik legismertebb ősi hagyomány a Busójárás, amit hagyományosan Mohácson rendeznek meg minden évben. A balkáni eredetű népszokás lényege, hogy ijesztő fűzfából faragott és birkaszőrcsuklyás maszkot viselve, kerepelve felvonulnak és elijesztik és eltemetik a telet, teret engedve az újnak, a szépnek, a tavasznak.

A sok izgalmas és színes szokás közül talán a legnépszerűbb és legszínesebb az indiai hindu Hólí ünnep. A világ minden tájáról érkeznek ilyenkor turisták Indiába és a helyi hívőkkel együtt részt vehetnek ezen a csodás ünnepen. Az ünnep időpontja, mint a mi húsvétunk mindig máskor van, ugyanis Indiában a holdnaptár szerint határozzák meg és Teliholdkor van ez a több napos fesztivál. Az ősi mítosz szerint Hiranyakashipu egy démon király volt, aki arra kényszerítette a népet és fiát is, hogy őt imádja és az ő királysága alá tartozzon. Fia Phralada, igaz hívő ember volt, Vishnut követte így apja akaratával szemben állt. A démon király megparancsolta Holikának a női démonnak , aki egyébként az ő leánytestvére volt, hogy vigye a lángok közé Phraladat, hiszen a démonokat a tűz nem égeti meg, a fia pedig a tűz martaléka lesz. De a tűzben Holika égett el, mert ereje csak a király jelenlétében élt, Phralad pedig mivel, Vishnut követte a tűz nem pusztította el. Így győzedelmeskedett a jó a gonosz felett.

A Hólí az újjászületés ünnepe, a természet színekbe öltözik, ahogy az emberek is ebben a pár napban. A piacokon mindenhol színes porokat lehet kapni, amivel egymást dobálják az emberek az utcán, minden csupa festék, a hívők, a turisták, a házak, az állatok. Egymás kiszínezése mellett több más szokás is van ezen az ünnepen. Nagy máglyákat raknak szerte Indiában a hívők és elégetik a télen felhalmozódott felesleges dolgaikat, amik a téli hónapokra emlékeztetik őket. Ilyenkor táncolnak, énekelnek és azt kántálják, hogy győzd le Holikát, azaz a gonosz démon nőt. A tavasz győzedelmeskedik a tél felett és egy újabb év kezdődik új lehetőségekkel, elengedjük a régit és a rosszat, beengedjük az újat és a jót!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése